recept zalmspiesjes en teriyakigroenten

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Ingrediënten

  • ca. 400 g wortel, geschrapt
  • ca. 2 stengels bleekselderij
  • 1 prei, schoongemaakt en in stukken van ca. 4 cm.
  • 4 el olie
  • 4 zalmhaasjes, in blokjes
  • 1 el sesamzaadjes

En van Fair Trade Original:

  • 1 flesje Woksaus Teriyaki
  • 1 pak Tibetaanse noedels

Bereidingswijze

Snijd de wortel, de bleekselderij en de prei in gelijke repen.
Verhit de olie in een pan en voeg de wortel en de bleekselderij toe.
Bak enkele minuten op laag vuur en voeg dan de woksaus en de prei toe.
Stoof de groenten in ca. 10-15 minuten beetgaar.
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet ze af.
Haal de groenten uit de pan en houd ze warm.
Voeg de gekookte noedels bij de achtergebleven saus in de pan.
Bestrijk de zalm met olie en breng op smaak met zout en peper.
Rijg de zalmblokjes aan acht satéprikkers.
Verhit een grillpan en bak de spiesjes ca. 2 minuten, keer om en bak nog ca. 2 minuten (de zalm mag nog een beetje roze van binnen zijn).
Serveer de noedels, de groenten en de zalmspiesjes op een bord en garneer met de sesamzaadjes.

Zomerse fruitsoep met kokosroomfairtrade zomerse fruitsoep 300x normal

Soep voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 25 minuten

Ingrediënten

  • 2 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 1 ei
  • 250 g frambozen (eventueel uit de diepvries, ontdooid)
  • 50 g poedersuiker
  • 50 ml slagroom
  • enkele blaadjes munt, fijngehakt
  • 1 à 2 el Rietsuiker*
  • 200 ml Appelsap met lemon & lime*
  • 100 ml (biologische) Kokosmelk*
  • Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar als Fair Trade product in de Wereldwinkel

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 200°.
  • Snijd de plakjes bladerdeeg in dunne reepjes en draai er spiraaltjes van
  • Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met losgeklopt ei en bestrooi ze met rietsuiker
  • Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de suikerstengels in ca. 8-10 minuten goudbruin en knapperig
  • Doe de frambozen en de appelsap in een keukenmachine of blender en mix het tot een gladde soep
  • Klop de kokosmelk tot een egale massa en voeg de poedersuiker toe
  • Meng dit met de lobbig geslagen slagroom.

Verdeel de soep over 4 kommetjes en voeg een scheutje van het kokosroommengsel toe.
Garneer met munt en serveer met de suikerstengels.

Ananas tarte tatin met kokosroom

  • Voor 4 tarte tatins
  • Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten

  • Bladerdeeg, 4 plakken, ontdooid
  • Boter, 80 g
  • Citroensap, 1 el
  • Gember, stukje van 1 cm, fijn geraspt
  • Ananas, 4 schijven*
  • Rietsuiker, 80 g*
  • Biologische kokosmelk, blikje 270 ml, uit de koelkast*
  • Honing vloeibaar*

Bereidingswijzerecept tarte tatin

Verwarm de oven voor op 200°C.
Laat de rietsuiker in een pan met dikke bodem op laag vuur karamelliseren. Voeg, wanneer de suiker bruin kleurt en bubbelt, citroensap, boter en gember toe, laat smelten en verdeel over vier bakvormpjes.
Leg de ananasschijven erin en vouw een plakje bladerdeeg over de schijven. Bak de tarte tatins in 15-20 minuten gaar.
Schep het dikke gedeelte van de kokosmelk (zet het blik hiervoor in de koelkast) en doe in een maatbeker. Zet er de staafmixer even op en klop lobbig.
Draai de bakvormpjes om op vier bordjes en serveer met een dot kokosroom en honing.

fairtrade Ham met ananas 570x normalKerstmaaltijd voor 6-8 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten 
Ingrediënten:

  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 lichtgerookte schouderham (800-1000 g) 
  • 20 kruidnagels
  • 4 Shanghai paksoi of boksoi
  • 1 el verse koriander, fijngehakt
  • 2 el vloeibare Honing*
  • 2-3 tl Sambal Badjak, naar smaak
  • 1 blikje Ananasstukjes*
  • 1 pak pandanrijst*
  • 1 flesje Woksaus Soy Ginger* 

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel 

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 C. Maak een marinade van de honing, twee eetlepels olie en sambal naar smaak. Wrijf hiermee de ham in. Laat de ananasstukjes uitlekken en prik alle stukjes met een kruidnagel vast op de ham. Plaats de ham in een braadslede en zet 15 minuten in de oven. Besprenkel de ham tussendoor met de vrijgekomen braadsappen. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de paksoi overdwars doormidden. Verhit olie in een wok en bak de paksoi aan beide kanten bruin. Voeg de woksaus toe. Wanneer de ham klaar is, snijd dan een deel van de ham in dunne plakken. Leg deze plakken op de borden samen met de paksoi en saus en een torentje witte rijst. Garneer met verse koriander. Serveer de rest van de ham op tafel.