Foto-Dambar.jpgZilversmid Dambar
Woensdag 17 mei is zilversmid Dambar uit Nepal in de Wereldwinkel in ’s-Gravenzande. Hij brengt zilveren sieraden mee uit zijn eigen atelier. Deze sieraden zijn handgemaakt door hemzelf en zijn team.

Het verhaal van Dambar
Dambar is geboren als Dalit, de laagste kaste in Nepal. Hij ontmoette in 1986 een Nederlander die zijn schoolgeld en opleiding tot zilversmid betaalde. Zijn Nederlandse sponsor hielp hem daarna met de bouw van een huis met werkplaats in Kathmandu. Toen Dambar in 1992 zijn sieraden mocht verkopen op de vrijmarkt die werd gehouden ter ere van Koninginnedag op het Nederlandse consulaat in Nepal bleek zijn vakmanschap. Sindsdien verkoopt hij zijn hoogwaardige en schappelijk geprijsde producten in Europa, Canada, Australië en de Verenigde Staten.

Helpen van anderen
Dambar wilde op zijn beurt andere kansarme mensen uit de laagste kaste helpen. Hij maakte van zijn atelier een soort bedrijfsschool waar andere mensen uit zijn kaste het vak van zilversmid kunnen leren. Zo krijgen ze de kans een zelfstandig bestaan op te bouwen en hun eigen gezin te onderhouden. Inmiddels maakt hij met een team van ongeveer 20 mensen unieke zilveren sieraden.  

Eisen
In Dambar’s Silver factory worden hoge eisen gesteld aan vakmanschap en design. Bovendien moet voldaan worden aan de richtlijnen van Fair Trade. Het zilverwerk is gekeurd bij Waarborg Holland in Gouda.

Kom, bewonder en koop
Kom op woensdag 17 mei tussen 11.00 uur en 16.00 uur langs in de Wereldwinkel in de Langestraat om de prachtige collectie van Dambar te bewonderen. En…het hoeft niet bij bewonderen te blijven. Kopen kan gelukkig ook!