recept bij sojasausZestig boeren van de Ban Umsang Rice Community in Thailand produceren naast rijst ook sojabonen. Hun soja is biologisch én fairtrade. Voor de kweek  van jonge plantjes hebben de boeren hun eigen zaaibed. De verzorging hiervan vraagt nogal wat geduld en aandacht. Hoe ze dit moeten aanpakken, leren de boeren in het trainingscentrum van Ban Umsang. Ze leren er verder de fijne kneepjes van de biologische teelt en er is aandacht voor de aanplant van bomen. Het Noordoosten van Thailand was van oorsprong een bosrijk gebied, maar daar is weinig van over. De Sojasaus van Fair Trade Original is glutenvrij; voor veel consumenten is dit een extra pré.

Gebruik de sojasaus eens in het onderstaande recept:

Kippenpootjes met sojasaus en gebakken rijst

  • Voor 4 personen
  • Bereidingstijd: ca. 25 minuten (exclusief 30 minuten in de marinade)

Ingrediënten:

  • 4 kippenpootjes of braadsticks
  • 25 ml zonnebloemolie
  • 1 el gembersiroop
  • 1 teen knoflook
  • 4 maïskolven
  • 50 g gemalen kokos
  • 30 g gefruite uitjes
  • boter
  • verse koriander
  • 25 ml biologische Sojasaus*
  • 300 g biologische Zilvervlies rijst*
  • Kruidenmolen Zeezout chili mix*

* verkrijgbaar in de Wereldwinkel

Maak een mengsel van sojasaus, zonnebloemolie, gembersiroop en een geperste knoflookteen en marineer de koppenpootjes hier een half uur in. Verhit een klein scheutje olie in een braadpan en braad de kippenpootjes met de marinade ongeveer 20 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. (Voeg indien nodig een scheutje water toe). Bereid intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en kook de maïs in 20 minuten gaar. Giet de rijst af en laat droog stomen. Verhit  een beetje van het vet uit de pan van de kip in een wok of braadpan en bak hierin de rijst. Rooster de gemalen kokos in een droge koekenpan lichtbruin. Voeg kokos en gefruite uitjes bij de gebakken rijst. Serveer de kip met de gebakken rijst , de knapperige maïs met een klontje koriander-zeezout chilimix boter. Garneer met wat achtergehouden koriander.

Tip: Kook de rijst ruim van te voren en laat hem afkoelen voordat je hem bakt, voor een nog beter resultaat.