eerlijke handelVeel van de producten die je koopt komen niet uit Nederland. De meeste producten worden zelfs buiten Europa gemaakt: de kleding die je draagt, de schoenen in je kast, de potten en pannen in de keuken, dat leuke vaasje op de vensterbank. Eigenlijk staan we nooit stil bij de herkomst van de producten die we kopen. In de supermarkt kopen we wat we nodig hebben en in de kledingwinkel kopen we wat in de mode is.

De makers van die artikelen, producenten, wonen vaak in landen als India, Zimbabwe, Peru en Kenia. Landen waar de mensen arm zijn en hard moeten werken om aan de meest noodzakelijke levensbehoeften te voldoen. Wereldwinkels doen hier iets aan. Door te zorgen dat ze wel weten waar de producten in de Wereldwinkel vandaan komen. Door de producenten een eerlijke prijs voor hun artikelen te betalen.

Dat - en meer! - is eerlijke handel.

Wereldeconomie

Als je wat verder nadenkt over de herkomst van producten komt er veel meer bij kijken. De hele wereldeconomie draait om handel. Stel jezelf eens de vraag wat de producent krijgt voor het product dat jij koopt. In de reguliere handel krijgen de producenten bijvoorbeeld maar weinig betaald voor hun arbeid. De handelspositie van de armste landen op de wereldmarkt is slecht en de arbeidsomstandigheden vaak ook. Hierdoor blijven de producenten in het Zuiden in een afhankelijke positie ten opzichte van de Westerse landen.

Wat is eerlijke handel precies?

Wereldwinkels vinden dat handel eerlijk moet zijn. Daarom hebben ze regels opgesteld waarin beschreven is wat eerlijke handel is. In het kort gaat het hierom:

  • Handel met respect voor mens en milieu
  • Zorgen voor menswaardige omstandigheden
  • Gelijke behandeling van mannen en vrouwen
  • Duurzame handelsrelaties met producenten onderhouden
  • Een goede prijs voor de producten betalen
  • Ondersteuning bieden bij productontwikkeling
  • Inzicht in het doel en de werkwijze van alle handelspartners garanderen
  • Niet alleen de producenten moeten aan deze criteria voldoen, maar ook de importeurs die aan Wereldwinkels de artikelen leveren en de Wereldwinkels zelf. Eerlijke handel is namelijk gelijkwaardige handel. Iedereen moet zich aan de regels houden.

Controle van de regels

Om dit te kunnen garanderen is er controle op de werkwijze van producenten, importeurs en wereldwinkels. De controle op de eerlijke handel wordt uitgevoerd door de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, die de belangen behartigt van alle wereldwinkels. Elk jaar worden een aantal landen bezocht, waar men bij de producenten (kleine bedrijfjes of georganiseerd in coöperaties) bezoekt die aan de diverse importeurs leveren. Er worden vervolgens gesprekken gevoerd en de arbeidssituatie wordt bekeken. De criteria waaraan een producent of coöperatie moet voldoen komen overeen met de bovengenoemde uitgangspunten. Voldoet een producent niet en gaat deze niet tot verbetering over, dan wordt de producent uitgesloten van eerlijke handel.

Max Havelaar keurmerk

Het Max Havelaar keurmerk is alleen bedoeld voor levensmiddelen die eerlijk verhandeld worden. De voorwaarden voor het Max Havelaar keurkmerk komen in grote lijnen overeen met de algemene uitgangspunten voor eerlijke handel. Het belangrijkste verschil is dat de voorwaarden specifiek ontwikkeld zijn voor voedsel. Er is bijvoorbeeld koffie, thee, chocolade, sinaasappelsap, bananen en cacao met het Max Havelaar keurmerk te koop. Ook bij de Wereldwinkels en dus bij Wereldwinkel 's Gravenzande (behalve de bananen).

Voor meer informatie, ga naar www.maxhavelaar.nl of onze linkenpagina.

Eko keurmerk

Logo van het eko keurmerkEen groot deel van de levensmiddelen die verkrijgbaar zijn bij de Wereldwinkels draagt bovendien het Eko-keurmerk. Dit keurmerk staat garant voor de biologische teelt van bijvoorbeeld koffie en thee. Het houdt in het kort in dat bij de teelt geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Nog een extra kwaliteit van deze levensmiddelen dus! Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Stichting Skal, www.skal.nl of onze linkenpagina.

En jouw rol daarin?

Bovenstaande regels zijn de zogenaamde einddoelen van Eerlijke handel. Door producten te kopen in de Wereldwinkel help je deze einddoelen te behalen. Neem de regel over milieu eens als voorbeeld. Doordat producenten hun producten verkopen, kunnen ze het geld dat ze (extra) verdienen, gebruiken voor milieumaatregelen. Zo kan een producent van speelgoed milieuvriendelijke verf kopen. Of kan een producent van houten muziekinstrumenten nieuwe bomen aanplanten. Omdat deze criteria in ontwikkeling zijn, noemen we ze "groeicriteria". Criteria die vanaf het begin hetzelfde zijn, noemen we de "minimuncriteria". Een goede prijs is hier een voorbeeld van.

Wie zijn die producenten?

De producenten zijn bijvoorbeeld koffieboeren, zilversmeden en houtsnijders. Mensen die vaak thuis of in een klein atelier werken. Die met weinig middelen prachtige producten maken. Vaak zijn ze aangesloten bij een grotere organisatie, soms ook niet. De producenten leven in de armste landen van de wereld. Vaak beschikken ze niet over stromend water, voldoende eten of medicijnen. En wonen ze in krotten en kunnen hun kinderen niet naar school.

Meerwaarde voor de producenten

De producenten zijn blij dat er Wereldwinkels zijn die hun spullen verkopen, via de importeurs. De Wereldwinkels zorgen namelijk voor extra's. Voor de ene producent zijn dat adviezen over mode in Nederland of de extra aandacht voor het milieu. De andere producent is blij dat de kinderen nu naar school kunnen of dat een pomp voor stromend water in het dorp is gebouwd. Van de meeste producenten verkopen de Wereldwinkels ieder jaar opnieuw (andere) producten, dat zijn immers duurzame handelsrelaties. Dan weten de producenten dat hun kinderen ook volgend jaar weer naar school kunnen gaan.

Eerlijke handel door Wereldwinkel 's Gravenzande

Nieuwsgierig geworden? Kom eens een kijkje nemen en geniet van al het moois bij Wereldwinkel 's Gravenzande! We verkopen inmiddels al vele jaren producten uit de eerlijke handel oftewel de Fair Trade.